Kulinarne szaleństwo

Cześć!
   Może oczekujesz niedługo gości? Może masz ochotę na trochę kulinarnego szaleństwa? Mam dla ciebie odpowiedni /vegański!/ przepis. Co powiesz na tartę warzywną? Obiecuję, że nie pożałujesz czasu spędzonego w kuchni / a wcale nie będzie go dużo!/.

Inspiracją do tego przepisu był przepis z portalu puszka.pl. Podam go na końcu.

Do ciasta będziesz potrzebować:


Mąka krupczatka
Olej
Zimna woda.

 

Proporcje są orientacyjne. Wymieszaj co najmniej 1,5 szklanki mąki i 1/3 szklanki oleju. Oljeu musi być tyle by udało się uzyskać kruszonkę. Dolej tyle wody aby zbić ciasto w kulę. Włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.

Farsz:
Warzywa, warzywa, warzywa i ziemniaki ;)
Osobiście użyłam brokułów, marchewki, pora, cebuli, selera i pietruszki. Przepisy vegańskie mają to do siebie, że często wybór warzyw jest dowolny. Tutaj jest dokładnie tak samo! Weź to na co masz ochotę, drobno pokrój, podgotuj i wymieszaj. Osobiście przyprawiałam solą, pieprzem, curry /uwielbiam!/ i odrobiną mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. Daje to fajny, lekko orientalny smak. Ugotuj też ziemniaki a następnie je rozdziab widelcem. (Będzie to masa pod farsz warzywny)

Weź okrągłą formę do pieczenia z odczepianym brzegiem /tak naprawdę może być dowolna ale taka jest najwygodniejsza/. Wyjmij ciasto z lodówki i oblep nim formę /zrób typowo tartowy spód/. Upiecz go w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. Zależy ci na lekko złotym kolorze.

Ważne: Nie zapomnij pokłuć ciasta w formie widelcem. Zrobisz ujście dla powietrza i ciasto nie pęknie!

W czasie pieczenia spodu dodaj do masy ziemniaczanej suszone pomidory, sól, pieprz i trochę bazylii. To mój sposób. Lubisz inne smaki? Zrób po swojemu! Będzie super!

Masą ziemniaczaną wyłóż upieczony spód tarty /oczywiście dalej w formie ;) /. Na to wrzuć warzywa wymieszane z przyprawami i łyżką mąki /pomoże warzywom połączyć się/. teraz tylko włóż do piekarnika na 25-30 minut i gotowe! Zaimponujesz gościom bez większego wysiłku!

 A oto moje dzieło:

ps. To jest przepis którym się inspirowałam :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Twitter
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>